Magiczny składnik

Przepisy

Lody pomidorowe

Znudzony pełnią sezonu, kiedy wszystko jest już dostępne, świeże, pachnące i tanie. Przyszedł mi do głowy pomysł, by trochę nabroić z pomidorami. Poznać granicę możliwości ich wykorzystania. Wiem już, że można w domowych warunkach przygotować całkiem dobrej jakości sorbet owocowy (przepis na sorbet z ananasa), więc to samo postanowiłem zrobić z dojrzałymi, sierpniowymi pomidorami.

Pomysł kontrowersyjny, ale nie szalony. Pomidory to wszak owoce. Pamiętacie słodki smak malinówek? Tak, pomidory są słodkie, dlatego trzeba je posolić, by nam smakowały. Można zrobić też w drugą stronę i je posłodzić. Lody, a raczej sorbet, przygotowane są z obranych ze skóry owoców, po czym zblendowanych z ich naturalną przyprawą – bazylią. By dodać smaku i konsystencji, po zamrożeniu trzeba jeszcze dodać syropu cukrowego. Co wy na to? Chcecie spróbować?

  • Składniki
  • Dojrzałe pomidory: ok 500 gram
  • Cukier: 150 gram
  • Woda: 150 ml
  • Bazylia: 15-20 listków

Wykonanie:

1. Na początku rozpuść cukier w wodzie, tworząc gęsty syrop. Obierz ok. 500 gram dojrzałych, słodkich pomidorów, według tego sposobu. Pomidory rozkrój i usuń gniazda nasienne. Przełóż do większego pojemnika, dodaj syrop i bazylię. Zblenduj na gładki koktajl.

2. Całość przelej do plastikowego, kwadratowego pojemnika. Umieść w zamrażalniku. Mieszaj co jakiś czas widelcem by nie doprowadzić do zbrylenia. Dokładniejszy opis znajdziesz tutaj. Smacznego!

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Lody pomidorowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)
Magiczne Składniki: , , ,

Komentarze

Close