Magiczny składnik

Przepisy

Lody pomidorowe

Znudzony pełnią sezonu, kiedy wszystko jest już dostępne, świeże, pachnące i tanie. Przyszedł mi do głowy pomysł, by trochę nabroić z pomidorami. Poznać granicę możliwości ich wykorzystania. Wiem już, że można w domowych warunkach przygotować całkiem dobrej jakości sorbet owocowy (przepis na sorbet z ananasa), więc to samo postanowiłem zrobić z dojrzałymi, sierpniowymi pomidorami.

Pomysł kontrowersyjny, ale nie szalony. Pomidory to wszak owoce. Pamiętacie słodki smak malinówek? Tak, pomidory są słodkie, dlatego trzeba je posolić, by nam smakowały. Można zrobić też w drugą stronę i je posłodzić. Lody, a raczej sorbet, przygotowane są z obranych ze skóry owoców, po czym zblendowanych z ich naturalną przyprawą – bazylią. By dodać smaku i konsystencji, po zamrożeniu trzeba jeszcze dodać syropu cukrowego. Co wy na to? Chcecie spróbować?

  • Składniki
  • Dojrzałe pomidory: ok 500 gram
  • Cukier: 150 gram
  • Woda: 150 ml
  • Bazylia: 15-20 listków

Wykonanie:

1. Na początku rozpuść cukier w wodzie, tworząc gęsty syrop. Obierz ok. 500 gram dojrzałych, słodkich pomidorów, według tego sposobu. Pomidory rozkrój i usuń gniazda nasienne. Przełóż do większego pojemnika, dodaj syrop i bazylię. Zblenduj na gładki koktajl.

2. Całość przelej do plastikowego, kwadratowego pojemnika. Umieść w zamrażalniku. Mieszaj co jakiś czas widelcem by nie doprowadzić do zbrylenia. Dokładniejszy opis znajdziesz tutaj. Smacznego!

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Lody pomidorowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Magiczne Składniki: , , ,

Komentarze