Magiczny składnik

Przepisy

Kozi sernik z figowym toffi

Wpis gościnny Julity Chodzyńskiej

Miewacie tak, że nagle pojawia się ochota na coś słodkiego? Nie jestem słodkożercą, dla mnie idealny deser to kawałek sera albo placki ziemniaczane. Kiedy jednak nachodzi mnie głód na słodycz zazwyczaj rozwiązaniem okazuje się łyżka miodu albo dżemu, bo ciastek i cukierków w mieszkaniu nigdy nie ma.

W tym tygodniu zainspirowana jęczeniem Tomka (autora bloga), żeby zrobić sernik z figami, miałam jednak szczęście i przez kilka dni do kawy delektowałam się serniczkiem. Moim pierwszym, własnoręcznie przyrządzonym. Z figami i skórką pomarańczową, na spodzie z herbatników.

Figi w dwóch wariantach – pokrojone w plasterki i ułożone na wierzchu lub w formie polewy. Ten z plasterkami mój, z polewą – Tomka. Fajnie robić magię we dwoje, a tu zaczarowaliśmy mój ulubiony składnik – ser, w dodatku kozi.

  • Składniki

Masa:

  • Kozi twaróg, niesolony: 800 g
  • Pomarańcza: skórka z całego owocu, sok z połowy
  • Jajka (całe): 3 szt.
  • Śmietana lub jogurt: ok. 150 g
  • Cukier: 140 g

Spód z herbatników:

  • Herbatniki: 200 g
  • Masło: pół kostki

Figowe toffi:

  • Woda: 1/4 szklanki
  • Cukier: szklanka
  • Mleko: 1/4 szklanki
  • Masło: 2 łyżki
  • Ekstrakt wanilii: 1 łyżeczka
  • Figi: 3 sztuki

Wykonanie:

1. Zacznij od rozpuszczenia i ostudzenia masła, które posłuży do zespojenia pokruszonych herbatników i zrobienia spodu. Ciastka najszybciej rozkruszyć blenderem, można też połamać je i użyć widelca do dokładniejszego rozdrobnienia. Następnie połącz masło z pokruszonymi herbatnikami. Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę wody. Następnie tak przygotowanym ciastem należy wykleić spód formy (o średnicy 23 cm) i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Do wysokiego naczynia przełóż ser, zetrzyj skórkę z uprzednio sparzonej pomarańczy (pamiętaj, żeby nie ścierać białej błonki), dodaj cukier i sok z połówki owocu. Zmiksuj wszystko razem. Jajka dodawaj po jednym – dokładnie miksując po każdym z nich. Dodaj śmietanę i krótko mieszaj wszystko mikserem.

3. Tak powstałą masę przelej do formy, udekoruj pokrojonymi w plasterki figami i włóż do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika. Piecz przez godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie, możesz dać mu jeszcze 15 minut. Następnie zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by się ostudził.

4. W czasie pieczenia możesz zrobić figowe „toffi”, którym polejesz ciasto. Świetny przepis znajduje się tutaj. Kiedy toffi zacznie nabierać brązowego koloru, dodaj 3 posiekane figi i gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji i koloru.

Autorem tekstu jest Julita Chodzyńska.

Sernik z koziego sera z figami

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kozi sernik z figowym toffi
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • PinkHungry.com

    figowego sernika nie próbowałam, a uwielbiam ser kozi. super przepis 🙂
    zapraszam do siebie na http://www.pinkhungry.com

    • TomekCzajkowski

      Możesz spróbować testowo taki minisernik upiec. Ja zdobyłem twaróg słony, więc ciasto wyszło trochę bardziej wytrawne 😉