Magiczny składnik

Przepisy

Jak zrobić hummus?

Powiadam, że w przypadku hummusu, czyli pasty z ciecierzycy, mógłbym zostać twarzą tego dania. Dlaczego tak lubię hummus? Dlatego, że chłonie smaki, które uwielbiam. Poza ciecierzycą dodaję do niego pastę z sezamu (tahni), skórkę i sok z cytryny, czosnek, oliwę, chilli i siekaną kolendrę. To podstawa, baza. Za każdym razem możesz doprawić inaczej. Bardziej sezamowo, bardziej cytrynowo, ostrzej lub łagodniej. Zależy od twojej zachcianki.

Podstawą hummusu jest ciecierzyca (inaczej cieciorka, chick peas), która jest moją ulubioną rośliną strączkową. Można kupić cieciorkę w puszce, która ma zadowalającą jakość. Lepiej jednak kupić dobrej jakości suche ziarno, namoczyć w wodze sodą i ugotować (soda zmiękcza ziarno, ale nie ma wpływu na smak czy właściwości odżywcze).

Z dodatków polecam domowe placki pita. Zakupiłem ostatnio kamień do pizzy, więc spodziewajcie się przepisu. Uwielbiam posypywać talerz mnóstwem odświeżającej kolendry i dodatkowym plasterkiem cytryny. Świetnie sprawdzają się też dobrej jakości oliwki. Oczywiście towarzystwo dobrego pieczywa i oliwy będzie wskazane. Zapraszam do zabawy z hummusem. Nie będziecie chcieli przestać…

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 2 szklanki suchej ciecierzycy lub 2 puszki
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 1/5 szklanki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • pół szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska / pieprz
  • chilli / wędzona papryka
  • mielona kolendra
  • sumak
  • mielony kumin

Wykonanie:

1. Przygotowanie hummusu jest dosyć proste. Sprowadza się do zblendowania ciecierzycy i dodania pozostałych składników. Najlepiej dzień wcześniej zalej ciecierzycę ciepłą wodą (2x więcej niż ziarna) z 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Niech się moczy min. 12 godzin. Odcedź i gotuj w świeżej wodzie do miękkości (ok. godzinę). Zblenduj ciecierzycę z oliwą, czosnkiem, tahini, sok i skórkę z cytryny (cytrynę najpierw sparz wrzątkiem, żeby pozbyć się wosku) i dodawaj powoli wodę, aż do uzyskania gładkiej i aksamitnej masy.

2. Przygotuj wszystkie przyprawy i dodaj ok. 3/4 przygotowanych składników. Dopraw solą i pieprzem. Spróbuj i postaraj się wyczuć, czego brakuje? Każdy dodatek dokładnie wymieszaj łyżką lub blenderem. Dodawaj kolejno pozostałą część składników, by doprawić. Ja lubię czuć smak oliwy i skórki z cytryny, dlatego dodaję ich więcej. Ostateczny charakter hummusu zależy od Ciebie.

3. Podawaj z ciepłą pitą, świeżym pieczywem, siekaną kolendrą (lub pietruszką), sumakiem, kuminem i chilli. Smacznego!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Jak zrobić hummus?
Opublikowany
Total
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 15 Review(s)

Komentarze

  • kiedyś z kolegami chciałem zrobić hamas

    • Tomek

      A zrobiłeś Sajgonki?

  • MalgorzataWlodarczyk

    Uwielbiam 🙂

    • Tomek

      Też robisz?

  • Pingback: Guacamole z pikantną salsą z mango | magiczny składnik()

  • Anna S-B

    Uwielbiam! 🙂 zamiast cytryny dodaję ocet balsamiczny, za kolor i smak, ale nie każdemu może pasować 🙂 Twój hummus wygląda przepysznie!!! 😀

    • TomekCzajkowski

      Tak, a miałem zrobić nowe zdjęcia 🙂

  • Pan humus

    Ciecierzyca z puszki jest obrzydliwa.
    Tak, przerabialem. Naprawdenie ma wielkiej filozofi w dobowym moczeniu i odpowiednim gotowaniu z odrobina sody…

    • TomekCzajkowski

      Ja nie mam do niej takich zastrzeżeń. Jak jest czas to stosuję suche ziarno, jak nie to szukam dobrych zamienników.

  • Ja kiedyś moczylam ciecierzycę całą noc, a potem gotowałam 4h i nadal były grudki. 🙁 muszę spróbować z taką z puszki bo już się zniechecilam. 😉