Magiczny składnik

Przepisy

Chipsy z cukinii

Rzadko jadam ziemniaczane chipsy, a jeśli już, to nigdy się do tego nie przyznam. Lubię, ale traktuję je raczej w kategorii dirty pleasure. Coś, co jest pyszne, ale mam później wyrzuty sumienia. Idealnym kontekstem do podgryzania snacków są wydarzenia sportowe, np. mecz piłki nożnej. Musicie wiedzieć, że jestem jednym z tych frajerów, którzy do końca trzymają kciuki za powodzenie Reprezentacji, przy okazji czynnie wspierając regionalny przemysł browarniczy. Jeśli mówimy o dobrym, lokalnym piwie, to przydało by się coś równie godnego do pochrupania?

Wpadłem na pomysł przygotowania chipsów z cukinii. Choć wiele razy próbowałem, nigdy nie chciały mi wyjść takie jak oczekiwałem. Jednak metodą prób i błędów doszedłem do wniosku, że pieczenie cukinii w celu uzyskania chipsów jest do kitu. Mecz wygrała poczciwa patelnia z kilkoma kroplami oleju.

  • Składniki
  • Młoda cukinia: bez nasion
  • Olej rzepakowy: do smażenia
  • Pieprz cayenne: kilka szczypt
  • Sól Morska i pieprz

Wykonanie:

1. Cukinię pokrój na cienkie (ok. 4 mm) talarki. Najlepiej do tego celu służy specjalna gilotyna (mandolina).

2. Rozgrzej patelnię. Dolej kilka kropel oleju i układaj po kolei kawałki cukinii. W tym momencie możesz doprawić. Chipsy są najlepsze, jeśli lekko się skarmelizują i będą chrupiące. By pozbyć się nadmiaru oleju, odsącz krążki  na papierowym ręczniku.

Mecz z takimi chipsami będzie zawsze wygrany! 🙂

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Chipsy z cukinii
Opublikowany
Total
Magiczne Składniki: , ,

Komentarze

  • Bardzo ładnie to wygląda, gdyby nie fakt, że u mnie cukinię itp owoce dobrobytu jedzą owce, to zrobiłbym sobie, a tak ciągle cornflakes i szampan.

    • TomekCzajkowski

      Zawsze się okazuje, że najlepsze kąski jedzą Twoje owce. Chcę ich mięsa!