Magiczny składnik

Przepisy

Stek z letnimi konfiturami z wiśni i porzeczek

Uwielbiam wołowe steaki. A to w sosie z porto, a to pieczony na grillu albo z dodatkiem słonego sosu z malin. Tym razem będzie to naturalna ewolucja tego ostatniego przepisu. Pomysł przyszedł mi do głowy tydzień później, kiedy jeszcze, pod wrażeniem ostatniego steaka, znalazłem w lodówce jeszcze trochę tego słonego sosu. Niewiele czekając, udałem się na bazar, gdzie wprost rwałem  pachnące owocowym sadem maliny, wiśnie oraz czarne i czerwone porzeczki. Po drodze moją uwagę zwróciły jeszcze dorodne kurki, które także wylądowały w torbie z zakupami.

Pomysł był prosty. Przygotować mięso tak jak lubię, czyli natarte rozmarynem, czosnkiem oraz muśnięte lekko masłem na sam koniec. Przepis na konfitury jeszcze prostszy. Owoce miały podsmażyć się we własnym soku, po zredukowaniu dosypałem do nich kilka łyżeczek cukru w celu karmelizacji. Moje szybkie, świeże przetwory z owoców nie miały być bardzo słodkie, dosłodziłem tyle tylko, by zrównoważyć znajomą kwasotę porzeczek (zwłaszcza porzeczek). Mięso warto też porządnie dosolić, by lepiej podkreślić słodycz konfitur.

W lecie do takiego steaka świetnie pasuje zmrożone, różowe wino musujące bądź inne różowe bez bąbelków.

  • Składniki
  • Wołowina: antrykot lub polędwica
  • Cukinia
  • Wiśnie
  • Porzeczki czarne
  • Porzeczki czerwone
  • Rozmaryn
  • Czosnek
  • Masło
  • Cukier
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Owoce opłucz. Oberwij z gałązek. Przełóż do osobnych garnków/rondelków. Włącz palnik i poczekaj, aż wypływający z nich sok odparuje. Kiedy jest jeszcze trochę wilgoci, dosyp kilka łyżeczek cukru do smaku. Nie ma być bardzo słodko, ale nie ma też być zbyt kwaśno. Wiśnie będą potrzebowały trochę więcej czasu. Jeśli chcesz przegotować ilości odpowiednie dla 2 osób, powinno ci to zająć około pół godziny.

2. Usmażone konfitury przełóż do miseczek i pozwól im trochę ostygnąć. Możesz przygotować też słony sos z malin, według tego przepisu.

3. Steaka przygotuj według tego przepisu, stopień wysmażenia według upodobań. Możesz dodać na patelnię po kilka plastrów cukinii na osobę.

4. Oczyszczone kurki wrzuć na patelnię z 2 łyżkami masła. Dodaj listki rozmarynu, sól i pieprz. Smaż, aż grzyby stracą 1/2 swojej objętości, a mniejsze kawałki staną się chrupiące. Przełóż do miski.

5. Danie podawaj z grillowaną/smażoną cukinią, owocowymi konfiturami i schłodzonym winem.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Stek z letnimi konfiturami z wiśni i porzeczek
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total

Komentarze

  • Ula Płochocka

    Próbowałam zgrilować cukinię. Może nie epicki, ale fail. Płyta indukcyjna + adapter chyba nie rozgrzały patelni jak powinny 🙁

    • TomekCzajkowski

      Co się stało dziecko?