Magiczny składnik

Przepisy

Truskawki w czekoladzie i szampan

Jaki jest najlepszy przepis na truskawki? Bierzesz truskawkę, płuczesz ją i wkładasz do ust! Trochę gorszym, ale bardziej wyrafinowanym, jest utopić truskawki w czekoladzie. Jeśli jesteś facetem i zrobisz takie truskawki swojej dziewczynie – możesz być pewien, że potraktuje to jak oświadczyny. Także uważaj!

Do tego deseru świetnie sprawdza się wino musujące. Wiadomo. Jak do wszystkich truskawek. Może to być szampan jeśli cię stać, ale Lambrusco czy Prosecco też świetnie pasują.

Na szczęście w połowie lipca, kiedy piszę te słowa, można jeszcze dostać świetne truskawki. Wybierz te najładniejsze. Wszak potrawa ma głównie wartość estetyczną. Czekolada powinna być gorzka. Może być o 70% zawartości kakao. Można też eksperymentować i roztopić czekoladę z chilli lub solą morską. Do odważnych świat należy!

  • Składniki
  • Truskawki: 1 kg
  • Czekolada gorzka: 1 tabliczka
  • Migdały siekane: mała garść

Wykonanie:

1. Truskawki opłucz i osusz delikatnie na ręczniku papierowym. Możesz zostawić szypułki. Będzie za co złapać.

2. Zagotuj wodę w garnku, na to połóż metalową miskę i pokrusz czekoladę. Pozwól by roztopiła się na gładką masę. W tym momencie możesz poeksperymentować. Spróbuj dodać jakiegoś składniku, by “wzbogacić” jej smak.

3. Truskawki maczaj w czekoladzie i układaj na talerzu szypułką do dołu. Gdy czekolada jest jeszcze gorąca, posyp migdałami i wstaw na godzinę – dwie do lodówki. Podawaj z winem musującym.

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Truskawki w czekoladzie i szampan
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Magiczne Składniki: , , , , ,

Komentarze

  • TomekCzajkowski

    Migdały trzeba podprażyć!

  • Nersa

    lepszy sposób na czekoladę to pokruszyć i wstawić w misce do mikrofalówki 😀 szybciej i taki sam efekt