Magiczny składnik

Przepisy

Ogórki małosolne w 30 minut

Jestem wielkim fanem ogórków małosolnych. Pamiętam czasy, gdy mama robiła małosolne w kamionkowej beczce. Dziwnym trafem, ogórki znikały już pierwszego dnia. Podjadałem je w stanie półsurowym, by z godziny na godzinę samemu smakować postępy magicznego procesu. Oczywiście prawie nic nie zostało do trzeciego dnia, kiedy miały być gotowe. Cóż, byłem w stanie się poświęcić i doświadczyć ostracyzmu rodziny.

Mamo, jeśli to czytasz, to przepraszam 😉

Teraz nauczyłem się jednak robić małosolne po swojemu. Najprostszy sposób z możliwych. Inwestycja 10 zł i 30 minut czasu. Do przepisu wykorzystujemy5-litrową butelkę po wodzie mineralnej.

Zobacz też mój nowy przepis na ogórki MAŁOSOLNE KIMCHI z imbirem i chilli.

  • Składniki
  • butelka po wodzie mineralnej
  • woda mineralna: 3 litry
  • ogórki gruntowe: 2,5 kg
  • przyprawy: czosnek, koper, chrzan
  • sól morska

Wykonanie:

1. Odlej 3 l wody i podgrzej. Dodaj ok. 3-4 łyżek soli morskiej. Resztę wody wypij.

2. Ogórki trzeba dokładnie wymyć, by pozbyć się piasku. Umyte ogórki umieść w butelce razem z przyprawami.

3. Zalej jeszcze ciepłą, osoloną wodą. Ciepła woda sprawi, że ogórki będą szybciej gotowe.

4. Na pierwsze efekty musisz poczekać przynajmniej 12 godziny. Smacznego 🙂

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ogórki małosolne w 30 minut
Opublikowany
Total
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 13 Review(s)

Komentarze

Close