Magiczny składnik

Przepisy

Ogórki małosolne w 30 minut

Jestem wielkim fanem ogórków małosolnych. Pamiętam czasy, gdy mama robiła małosolne w kamionkowej beczce. Dziwnym trafem, ogórki znikały już pierwszego dnia. Podjadałem je w stanie półsurowym, by z godziny na godzinę samemu smakować postępy magicznego procesu. Oczywiście prawie nic nie zostało do trzeciego dnia, kiedy miały być gotowe. Cóż, byłem w stanie się poświęcić i doświadczyć ostracyzmu rodziny.

Mamo, jeśli to czytasz, to przepraszam 😉

Teraz nauczyłem się jednak robić małosolne po swojemu. Najprostszy sposób z możliwych. Inwestycja 10 zł i 30 minut czasu. Do przepisu wykorzystujemy5-litrową butelkę po wodzie mineralnej.

Zobacz też mój nowy przepis na ogórki MAŁOSOLNE KIMCHI z imbirem i chilli.

  • Składniki
  • butelka po wodzie mineralnej
  • woda mineralna: 3 litry
  • ogórki gruntowe: 2,5 kg
  • przyprawy: czosnek, koper, chrzan
  • sól morska

Wykonanie:

1. Odlej 3 l wody i podgrzej. Dodaj ok. 3-4 łyżek soli morskiej. Resztę wody wypij.

2. Ogórki trzeba dokładnie wymyć, by pozbyć się piasku. Umyte ogórki umieść w butelce razem z przyprawami.

3. Zalej jeszcze ciepłą, osoloną wodą. Ciepła woda sprawi, że ogórki będą szybciej gotowe.

4. Na pierwsze efekty musisz poczekać przynajmniej 12 godziny. Smacznego 🙂

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ogórki małosolne w 30 minut
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • To kilka porad od wujka Tomka ;):

    Jedna duża łyżka idzie zawsze na 1l wody.

    Warto dodać, że po 8-10h warto trzymać je już na stałe w lodówce. Dzięki temu będą “małosolne” do tygodnia a nie już kiszone na drugi dzień 🙂 W lodówce ogórki nadal spokojnie dojrzewają, ale proces kiszenia jest mocno zahamowany.

    Na dół można dawać całe ogórki, w środek połówki a na wierzch pokrojone w ćwiartki, dzięki temu cały tydzień będziemy systematycznie jeść ogórki o podobnym stopniu “gotowości”.

    Lepiej zalewać je letnią, ciepła sprawi że owszem szybciej dojdą na start ale też krócej będą małosolne a zaczną się kisić.

    Ja tam takie 6-8h na powietrzu i na noc do lodówki jem już następnego dnia na śniadanie i to jest optymalny poziom “małosolności” 😀

    • TomekCzajkowski

      Dzięki za cenne porady. Widać lata doświadczenia w kiszeniu 🙂

      U mnie taka piątka jest już skończona do 3-go dnia, ale spróbuję je przenieść do lodówki jeśli zostaną.

      Dodaję 1 łyżkę więcej, ponieważ większa ilość soli konserwuje i tak jak piszesz dłużej są małosolne.

      Co do delikatnego kiszenia zastanawiam się jeszcze nad kapustą, ale taką którą można dostać u “Chińczyka”. Słyszałem, że jest delikatnie kiszona, przez dzień lub dwa. Poszukam więcej informacji, najlepiej u źródła 😉

      • Ja więcej już nie dodaję, bo wtedy są zbyt słone, na trzymanie w lodówce.

        Hmm i teraz doczytałem, ja stosuję sól kamienną, bo tak kazała babcia 😉 sól morska może być mniej słona, w sumie nie wiem.

        Uuu tak, młoda kapustka, to nawet nie kiszenie tylko “przegryzienie” 1-2 dniowe i też można na stół potarkować ogórka małosolnego dla lepszego bukietu 😀

        Aż się głodny zrobiłem 😉

        • TomekCzajkowski

          Rzeczywiście, morska jest jakoś mniej słona. Zawsze sypię garściami i dalej mi mało 😉

  • I szklany słoik! : )

  • Mam głupie pytanie. Jak je potem z tej butli wyciągasz? 😀
    Kocham małosolne i też zawsze je wyżeram na drugi dzień. Zaraz się biorę za przygotowanie kolejnych.

    • TomekCzajkowski

      Wbijam nóż i rozcinam pod zakrętką 🙂

  • szymsey

    nie robi sie w plastiku, to toksyczne!

    • TomekCzajkowski

      Daj link do badań!