Magiczny składnik

Przepisy

Malinowy stek z letnim ratatouille

Jest pełnia sezonu. Druga połowa lipca. Praktycznie wszystkie owocowo-warzywne delicje dostępne są w sklepach. Stragany pachną czereśniami, końcówką truskawek, porzeczkami i malinami. Dla mnie ten okres pachnie też grillowanym mięsiwem. Uważam więc, że nie ma nic lepszego niż połączenie tych składników. Tematem tego przepisu będą letnie składniki, które można podawać w sezonie do steaka.

Danie składa się z mięsnego kąska, sosu malinowego i warzywnego ratatouille. Co ważne, sos z malin jest słony. To odpowiedź na inspirację wietnamską, gdzie ponoć owoce spożywa się posolone. Ratatouille to nic innego jak warzywna potrawka przygotowana z podobnej wielkości kawałków. W mojej wersji wykorzystałem dostępne w sezonie cukinię, bób i pomidory.

  • Składniki
  • Wołowina (antrykot lub inne przerośnięte tłuszczem mięso) 2 plastry
  • Malina: 2 garści
  • Cukinia: 1 średnia
  • Bób: 250 gram
  • Pomidory: 2 średnie
  • Oliwa
  • Czosnek
  • Natka pietruszki
  • Wino czerwone: 100  ml
  • Ocet balsamiczny: 2 łyżki
  • Sól morska, Pieprz

Wykonanie:

1. Wołowinę wypłucz i osusz dokładnie ręcznikami papierowymi. Jeśli masz dużo czasu, owinięte mięso pozostaw  na dole lodówki przez kilka dni, by dojrzało.

2. Bób ugotuj bez soli (z solą stwardnieje). Obierz ze skórek.

3. Mięso polej oliwą. Posyp solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut.

4. Na patelnię wlej trochę oliwy. Wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż przez 5 minut, następnie dodaj starty czosnek i i bób. Smaż przez kolejne 5 minut i dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Dodaj soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku. Po 15 minutach danie powinno być gotowe. Możesz je odstawić na bok.

5. Teraz zajmij się sosem malinowym. Maliny opłucz i przełóż do rondelka, niech ogień zrobi swoje i się rozpadną. Gotuj je przez 5 minut. Dodaj 50 ml czerwonego wina i 3 łyżki octu balsamicznego. Dodaj cukru, chilli i soli! do smaku. Sos powinien być trochę bardziej słony niż słodki. Zredukowaną pulpę przetrzyj na sicie, by pozbyć się pestek.

6. Steaka usmaż na patelni wg tego przepisu. Odczekaj kilka minut i pokrój go w 1 cm paski.

7. Podawaj skropiony sosem, w towarzystwie ratatouille (można podgrzać, jeśli wystygło). Smacznego!

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Malinowy stek z letnim ratatouille
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total

Komentarze