Domowy makaron jajeczny tagliatelle z sosem alla carbonara
Tematem przepisu są jajka.
Pamiętam jak moja babcia własnoręcznie robiła makaron do niedzielnego rosołu. Nie było niczego lepszego, choć można było uważać to za nie lada obciach w latach 90-tych, kiedy półki w końcu uginały się od produktów. Ja jednak, jako że czuję się duchowo związany z Italią, zaczerpnę z tradycji włoskich i zrobię domowy makaron tagliatelle z prostym sosem alla carbonara.
Może mam nie po kolei w głowie, ale spędzenie godziny na wyrabianiu ciasta i cięciu makaronu uważam za dobrą zabawę. To taki powrót do przedszkola i lepienia z plasteliny. Można to uznać za swoistą makaronoterapię. Po prostu wyłączam się, odpoczywam i odpływam przez ten czas.
Do domowego tagliatelle (możesz pokroić makaron też na inne szerokości), proponuję super prosty sos typu carbonara. Jeśli myślisz jednak, że to nic innego jak boczek ze śmietaną, to jesteś w błędzie. W klasycznym przepisie nie ma mowy o śmietanie. Ja jednak schlebię poniekąd naszym gustom i dodam trochę śmietanki (30%), ale tylko w połączeniu z jogurtem, by nadać sosowi kremowej konsystencji. Do dzieła!
- Składniki
Makaron:
- Mąka pszenna typu 500: 150 gram
- Semolina, mąka z pszenicy durum: 50 gram
- Jajka: 2
Sos:
- Jajka: 2
- Czosnek: 1 ząbek
- Boczek wędzony: 150 gram
- Oliwa: 2 łyżki
- Śmietana 30%: 3 łyżki
- Jogurt naturalny: 3 łyżki
- Parmezan: 50 gram startego
- Gałka muszkatołowa: pół łyżeczki startej
- sok z cytryny: 2 łyżki
- Sól, pieprz
Wykonanie:
1. Zaczniemy od ciasta. Na początku muszę uprzedzić, że jest to bajecznie proste. Do miski wsyp mąkę i semolinę. Wbij jajka i wymieszaj. Następnie przełóż ciasto na stół i wyrabiaj kilka minut na gładką konsystencję. W razie potrzeby dodaj wody lub mąki. Gotową kulkę odstaw na kilka minut.
2. Posyp stół semoliną (lepiej się wałkuje na semolinie) i wałkuj ciasto na grubość ok. 2-3 mm. Gotowy placek złóż w płaski rulon. Odkrój boczne nierówne końce. Rulon krój w poprzek na ok. 5-6 mm paski. Tak powstałe paski porozrzucaj na małej kupce. Można od razu ugotować osoloną wodę. Makaron będzie gotowy do 5 minut.
3. Kiedy wrzuciliśmy makaron, możemy przygotować szybki sos na bazie jajek. Na patelnię wlej trochę oliwy i wrzuć pokrojony na małą kostkę boczek i posiekany czosnek. Smaż na dosyć wysokim ogniu przez czas gotowania makaronu.
4. Podczas smażenia wbij do naczynia 2 jajka, dodaj śmietanę, jogurt, sól, pieprz, gałkę i sok z cytryny. Roztrzep dokładnie widelcem lub ubijaczką.
5. Kiedy makaron skończy się gotować, przełóż go na patelnię z boczkiem. Zgaś ogień i posyp makaron parmezanem. Pomieszaj przez chwilę nonszalancko, po czym dolej masę jajeczną. Mieszaj energicznie, by jajko do końca się nie ścięło. Nie chcemy jajecznicy, ale wilgotny, kremowy sos. Aby rozrzedzić sos, możesz dodać trochę wody z gotowania makaronu. Smacznego! 🙂






Komentarze