Magiczny składnik

Przepisy

Risotto bianco ze szparagami

Risotto to takie włoskie danie, które uwielbiam za sam proces powstawania. Tajemniczy schemat, który warto znać, by wiedzieć jak go złamać w poszukiwaniu nowych smaków. Świetne, podstawowe danie bazowe idealnie nadaje się, by nasycić go, jakimś z magicznych składników.

Risotto to nic innego jak smażony i duszony ryż (np. Arborio) z białym winem, bulionem i parmezanem. Dodatek białego wina nadaje mu specyficzny winny zapach oraz kwaskowaty posmak. Przepis, którym się z wami podzielę, możecie wykorzystać z każdym innym składnikiem, który lubicie. Ja jestem wielkim fanem szparagów, dlatego nie mogłem się powstrzymać, by użyć ich jako dodatku do risotto bianco.

  • Składniki
  • Ryż Arborio: 300 gramów
  • Bulion warzywny lub drobiowy: ok. 1 litr
  • Białe, wytrawne wino: 150 ml
  • Cebula: 1 średnia
  • Szparagi białe: 10 dorodnych
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Oliwa: 4 łyżki
  • Masło: 2 łyżki
  • Parmezan: 100 gramów startego
  • Szałwia: 10 listków
  • Cytryna: sok z połowy
  • Skórka z cytryny: starta z połowy
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Możesz zacząć od przygotowania szparagów. Skorzystaj z tego przepisu.

2. Najpierw przygotuj wszystkie składniki, by mieć je pod ręką, kiedy nadejdzie ich czas. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj czosnek i parmezan, podgrzej bulion, wypij trochę białego wina…

3. Rozgrzej masło w rondlu i podsmaż na nim liście szałwi do chrupkości. Liście wyciągnij i odstaw na bok. Masło możesz przelać do chłodnego naczynia, by ostygło i stężało.

4. Ok, zaczynamy robić risotto. Schemat zawsze powinien być podobny. Rozgrzej na patelni oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie wsyp ryż i przemieszaj go po 3 minutach, by się podgrzał. Dodaj czosnek i mieszaj jeszcze 2 minuty. Następnie wlej białe wino i zacznij mieszać. Kiedy wino odparuje, dodaj ok. 250 ml bulionu. Poczekaj aż odparuje i dodaj kolejne 250 ml. Czas na trzecią porcję bulionu. Zazwyczaj tyle wystarcza, ale lepiej mieć trochę w zapasie. Pokrój przygotowane szparagi na ok. 1 centymetrowe kawałki i dodaj na patelnię. Wsyp starty parmezan. Poczekaj, aż ser się stopi i połączy dokładnie z ryżem. Dolej sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Dodaj pieprzu do smaku i zadecyduj czy trzeba dosolić (zazwyczaj trzeba). Kiedy risotto jest w stanie półpłynnym, dodaj masło pozostałe ze smażenia szałwii. Risotto nie powinno być suche, powinno się trochę “lać”

5. Podawaj posypane liśćmi szałwii w towarzystwie białego wina.

Salute!

 

 

 

 

 

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Risotto bianco ze szparagami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total