Magiczny składnik

Przepisy

Przekąski do wódki – schab po warszawsku

Wódki czystej nie lubię za bardzo i nie odnajduję w niej rzekomych niuansów smakowych. Najlepsza jest zmrożona w postaci, w której zamienia się w żel. Jak mawia klasyk “wódkę trzeba żłopać, a nie z boku stać”.

Z całej “kultury” picia wódki najbardziej przypada mi do gustu instytucja przekąszania. Nie mogę się oprzeć zaproszeniom na wódkę i tatara, na wódkę i śledzika, na wódkę i nóżki w galarecie… Cała kwintesencja picia wódki, kończy się na poczuciu palącej ulgi, przełykając kęs siekanej, wołowej polędwicy.

Tym razem rzecz będzie o wieprzowinie. O ile mnie pamięć nie myli, będzie to pierwszy przepis z tego mięsa na blogu. U rzeźnika wybrałem dosyć tłusty kawałek schabu. Tak tłusty, że nazwałbym go chudą karkówką. Tak czy inaczej trochę tłuszczu to dobry omen w przypadku wódczanych zakąsek. Legenda głosi, że ludy Europy Wschodniej, takie jak Białorusini, Rosjanie czy Ukraińcy zagryzają wódkę czystą słoniną!

Ja natomiast dokonam dekonstrukcji tradycyjnego przepisu na schab po warszawsku, który to składa się z nadziewanych chrzanem i jajkiem plastrów pieczonego schabu, oblanych galaretą, podanych na półmisku. Uznałem, że dwie rzeczy w tym daniu są jedynie istotne (schab i chrzan) i dzięki temu uproszczeniu zyskujemy cały dzień! Całość podałem na sezonowych, białych szparagach. Można podawać również jako kanapkę.

Chciałbym dodać, że przepis powstał pierwotnie jako efekt współpracy pomiędzy dystrybutorem polskich win owocowych “Potęga tradycji“. Polecam piec mięso w glazurze ze słodkiego wina śliwkowego, ponieważ idealnie  komponuje się z wieprzowiną. Z tej współpracy powstanie jeszcze jeden przepis, do którego godnie będzie można wypić kieliszek wina owocowego, a nie wódkę.

  • Składniki
  • Schab lub karkówka wieprzowa: 1 kg
  • Chrzan tarty: 1 słoik
  • Szparagi białe: 1 pęczek
  • Wino śliwkowe: 200 ml
  • Sól, pieprz
  • Majeranek, tymianek
  • Oliwa
  • Czosnek granulowany
  • Ocet do gotowania szparagów
  • Bułka
  • Sałata

Wykonanie:

1. Kilka godzin wcześniej powinno się zamarynować mięso. W tym celu polej schab 2 łyżkami oliwy i dokładnie wetrzyj ją w mięso. Dopraw do smaku, dodaj zioła i czosnek, po czym wetrzyj wszystko jeszcze raz w mięso. Odstaw na godzinę-dwie.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego schab na blasze, pod przykryciem. Piecz tak przez 45 minut. Przygotuj około 25o ml wina śliwkowego. Mięso dokładnie polej winem i  wstaw z powrotem do piekarnika. Wszystko powinno skończyć się piec po ok. 2 godzinach. Odkąd wino nawilża nasz schab, spróbuj co 15 minut wyciągać na chwilę pieczeń i polewaj mięso powstałym sosem. Dzięki temu na koniec mięso będzie idealnie upieczone, ale soczyste z delikatnym posmakiem śliwek.

3. Po upieczeniu, mięso odstaw na min. 30 minut do godziny. W tym czasie obierz i ugotuj szparagi w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu i soli.

4. Pokrój schab na półcentymetrowe plastry. Ułóż szparagi, a na nich kolejno plaster schabu i łyżeczkę chrzanu.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Przekąski do wódki - schab po warszawsku
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentarze