Magiczny składnik

Przepisy

Król niedzielnego stołu – soczysty, pieczony kurczak

Przepis powstał z kolejnej inspiracji winem z polskich śliwek produkcji Potęga Tradycji. Półwytrawne wino sprawdziło się jako glazura do pieczonej wieprzowiny, obiecuję jednak, że w połączeniu z kurczakiem nada mu niesamowitego aromatu i soczystości. Kieliszek schłodzonego wina śliwkowego idealnie nadaje się do tego dania.

Będzie to przepis na mojego ulubionego, klasycznego  kurczaka pieczonego w całości. Powinniśmy zacząć od znalezienia dobrego źródła drobiu. Oczywiście najlepiej, by kura biegała wcześniej po wiejskim podwórku, jednak ptak ze “szczęśliwej” hodowli nieklatkowej też powinien być smaczny. Preferuję zakup całego kurczaka. Można go poporcjować i z reszty ugotować pyszny rosół.

Mój kurczak pieczony jest z gałązkami rozmarynu oraz nakłutą cytryną włożoną do środka. Cytryna pod wpływem ciepła zacznie wrzeć, spryskując sokiem od środka mięso . Kolejnym magicznym składnikiem jest szklanka półwytrawnego wina ze śliwek. Mięso z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem nabierze, nowego, interesującego smaku.

  • Składniki
  • Kurczak: ok 2,5 kg
  • Cytryna: 1 sztuka
  • Rozmaryn: kilka gałązek
  • Wino śliwkowe: szklanka
  • Włoszczyzna: do wyłożenia spodu naczynia
  • Miks przypraw: kolendra w proszku, czerwona papryka, majeranek, czosnek suszony, pieprz, sól
  • Masło: kilka łyżek
  • Oliwa

Wykonanie:

1. Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por) pokrój na duże kawałki i ułóż na dnie naczynia. Na takiej warstwie położysz kurczaka. Ten zabieg nada mięsu dodatkowy, wspaniały aromat i smak z powoli bulgoczącego sosu, który powstanie z soków kurczaka, wytopionego tłuszczu i wina śliwkowego.

2. Kurczaka opłucz i osusz. Przygotuj miks przypraw, po 2 łyżeczki: kolendry w proszku, czerwonej, słodkiej papryki, majeranku, czosnku suszonego, pieprzu i soli. Mięso posmaruj oliwą i wetrzyj w niego przyprawy. Do środka włóż gałązki rozmarynu i nakłutą w kilku miejscach cytrynę. Nitką zwiąż nogi ptaka. Całość posyp świeżym rozmarynem.

3. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Kurczaka ułóż w naczyniu na włoszczyźnie i dodatkowo posmaruj dodatkowo od góry masłem. Masło sprawi, że skórka będzie pięknie przyrumieniona. Włóż kurczaka do piekarnika i wyciągnij po około godzinie. Polej dokładnie winem. Przez następną godzinę do półtorej godziny wyciągaj pieczeń na chwilę i polewaj mięso zgromadzonymi sokami. Powtarzaj czynności przynajmniej 4 razy.

4. Kiedy kurczak będzie pięknie przyrumieniony (po min. 2 godzinach), odstaw go na 10 minut, by odpoczął. Ze zgromadzonego sosu możesz przygotować wspaniały tzw. “gravy”. Przelej soki do rondelka,  do tego zmieszaj pół szklanki wody z 2 łyżkami mąki i dolej do sosu w celu zagęszczenia. Kurczaka można podawać z purée ziemniaczanym i kieliszkiem schłodzonego wina śliwkowego.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Król niedzielnego stołu - soczysty, pieczony kurczak
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • Jestem maniakiem kurczaka i ten przepis na pewno spróbuję. Strona ląduje w ulubionych!