Magiczny składnik

Przepisy

Prosty przepis na pizze – 3 rodzaje!

Przepis na idealne ciasto na pizze – zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!

Uwierzcie lub nie, ale nie pamiętam kiedy ostatnio zamawiałem pizzę z dowozem do domu. Odkąd spróbowałem piec pizzę w domu, “sieciówkę” jem tylko w pracy jak ktoś zamówi. Nie żeby mi wtedy nie smakowała, ale czego człowiek nie zje kiedy jest głodny 😉

Pizza to świetna baza na Wasze magiczne składniki, które uwielbiacie. Ja lubię tuńczyka, anchois, salami i mnóstwo ciągnącej się mozzarelli. Najbardziej jednak lubię prosty placek ze świeżymi pomidorami. Ostatnio nawet odkryłem pizzę śniadaniową z jajkiem sadzonym na spodzie. Mówię Wam, nie ma nic lepszego niż kawałek tego specjału na drugi dzień z rana.

W pizzy bardzo ważne jest ciasto. Najlepszą w życiu jadłem w Bolonii, ale w Warszawie ( i w całej Polsce) znajdziecie świetne spody pieczone w opalanym drewnem piecu. Ciasto, według mnie, powinno być  bardzo cienkie. We Włoszech podawano najczęściej ciasto grubości pity i tak właśnie wyglądające. Z powodu temperatury rozwarstwiło się i przypaliło. Kelner na moją uwagę na temat przypalonej pizzy odpowiedział – “carbon is good for stomach”. Padłem pod siłą argumentu.

Do rzeczy. Pizza składa się z 4 części. Świetnego, prostego ciasta. Sosu pomidorowego z prawdziwych pomidorów, sera mozzarella i dodatków. Podam Wam przepis na dwie pierwsze części, reszta należy do Was.

  • Składniki

Ciasto.

  • Mąka pszenna 450: 250 g
  • Semolina (mąka z pszenicy durum): 250 g
  • Ciepła woda: 250 ml
  • Oliwa: 3 łyżki
  • Drożdże: 30 gram
  • Cukier: 1 łyżeczka
  • Sól: 1 łyżeczka

Sos.

  • Pomidory: 1 puszka
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Bazylia: garść świeżych liści
  • Suszone oregano
  • Ocet: łyżka
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Zaczniemy od ciasta. Będziesz potrzebować min. 1,5 godziny. Połącz mąkę z solą w dużej misce. Drożdże pokrusz do kubka, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i zalej 1/4 przygotowanej wody.

2. Kiedy drożdże urosną w kubku, przelej je do miski z mąką. Dolej oliwę. Dolej resztę wody i wymieszaj wszystko łyżką. Jeśli ciasto nie lepi się już, dolej jeszcze trochę wody. Jeśli jest za rzadkie, dodaj trochę mąki.

3. Po wstępnym połączeniu wyciągnij ciasto na blat stołu lub stolnicę, jeśli posiadasz. Ciasto trzeba teraz dosyć długo ugniatać. Takie przekazywanie mu naszej miłości powinno trwać minimum 5 do 15 minut. Każda minuta dłużej odpłaci się wyśmienitym wynikiem.

4. Po zagnieceniu zwartej kulki trzeba ciasto posmarować oliwą lub wodą i wstawić do miski na 45 minut do godzin, by wyrosło. W tym czasie można włączyć piekarnik z uchylonymi drzwiami, jeśli w kuchni jest za zimno.

5. Kiedy ciasto rośnie zabieramy się za sos do naszej pizzy. Blendujemy pomidory na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy starty lub drobno posiekany czosnek i mieszamy przez 30 sekund. Dodajemy pomidory i mieszamy przez około 5 minut. Siekamy drobno bazylię i wrzucamy pod koniec. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i łyżką octu.

6. Kiedy ciasto potroi swoje rozmiary, wyciągamy je z miski i ugniatamy na zwartą kulkę jeszcze kilka minut. Kroimy nożem na 4 równe części. Z pierwszej kulki tworzymy okrąg rękoma lub za pomocą wałka. Pozostałe kulki możemy rozwałkować lub zostawić pod ścierką na ich kolej.

7. Rozwałkowany placek przekładamy na okrągłą blachę. Jeśli posiadasz kamień do pieczenia pizzy, przełóż ją w ostatniej chwili, gdy będzie gorący. Posmaruj placek 1/4 sosu. Rozkrusz mozzarellę. Możesz pomieszać różne sery jeśli lubisz, ale na pizzy powinno być przynajmniej 50% mozzarelli. Następnie nakładasz dodatki jakie lubisz najbardziej. Można posypać pieprzem i solą do smaku.

8. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250° C przez ok. 10 minut. Gotową pizzę można posypać rucolą bądź parmezanem.

Przepis na idealne ciasto na pizze – zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Prosty przepis na pizze - 3 rodzaje!
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Komentarze

  • Paulina

    Mam podobnie jeśli chodzi o pizzę, czasami tylko wyrabiam ciasto bardzo dokładnie i nie czekam aż urośnie, ale robię od razu pizzę 🙂 Sto razy szybciej niż miałabym czekać na pizzę z pizzerii 🙂

    • TomekCzajkowski

      Ja na dodatek mieszkam jakieś 200m od Telepizzy, ale jeszcze nie skorzystałem z ich oferty. Raz zamówiłem do domu z Dominium i za karę musiałem jechać z panem na skuterze do najbliższego bankomatu bo monet nie stało… 😉

  • Dobra, zainspirowałeś mnie. Co prawda miałem już sprawdzony przepis na ciasto do pizzy ala PizzaHut, ale wypróbuję ten u ciebie. Piszę komentarz w połowie robienia listy zakupów 😉