Magiczny składnik

Przepisy

Z miłości do roślin – Veggieburgery

Choć jestem wielkim fanem mięsa w każdej postaci, powoli dorastam do tego, by je bardziej szanować. Nie będę Wam marudził na temat masowej produkcji surowca zwierzęcego. Po prostu sądzę, że powinniśmy wiedzieć skąd pochodzą składniki, które wkładamy do garnka. Nie mam problemu z tym, że zwierzę trzeba zabić, aby je zjeść, ale raczej z warunkami, w jakich do tego dorasta. Między innymi dlatego zacząłem kupować mniej mięsa, ponieważ produkowane w sposób bardziej zrównoważony jest też nieco droższe. I dobrze! Nie muszę jeść mięsa codziennie. Świetnie się mogę bez niego obejść.

Wychowywałem się z siostrą, która jest wegetarianką i gotując w domu często musiałem zwracać uwagę na jej preferencje. To doświadczenie otworzyło mi głowę na całą masę świetnych produktów roślinnych, które przy odpowiednim zróżnicowaniu mogą zastąpić mięso. Poza całą masą przeróżnych, pysznych warzyw i owoców najciekawsze są rośliny strączkowe. Niektóre z nich zawierają nawet 42% białka!

Na blogu były już burgery wołowe. Tym razem zrobię ich roślinny substytut. Oczywiście nic nie jest w stanie zastąpić soczystego kotleta, ale sami zobaczycie, że nie ma czego żałować. Burger jest na prawdę prosty, a za jego podstawę służy puszka białej fasoli i puszka ciecierzycy. Koszt 4 dużych porcji to mniej niż 10 zł. Wszystko to przyprawione w stylu południowo wschodnim, czyli kumin, chilli, kolendra, czarnuszka i cynamon. Idealnie komponują się bez bułki z dodatkiem łyżki jogurtu i łyżki ostrej harissy.

  • Składniki
  • Fasola biała: 1 puszka
  • Ciecierzyca: 1 puszka
  • Bułka tarta: do kontroli konsystencji
  • Natka pietruszki: garść
  • Kumin mielony: łyżeczka
  • Chilli w proszku: pół łyżeczki
  • Kolendra mielona: 1 łyżeczka
  • Czarnuszka: 2 łyżeczki
  • Cynamon: pół łyżeczki
  • Jogurt
  • Harissa
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

1. Do miski wrzuć zawartość puszek. Płyn po odcedzeniu odlej do innego naczynia. Może się przydać do kontroli konsystencji.

2. Wsyp wszystkie przyprawy i rozgnieć dokładnie rękoma lub tłuczkiem do ziemniaków.

3. Konsystencja powinna być zwarta, ale masa powinna jednocześnie kleić się. W razie potrzeby dosypać bułki tartej lub płynu z puszek.

4. Uformować 4 duże (lub mniejsze) burgery i smażyć do złotego koloru. Podawaj z jogurtem i harissą. Możesz przybrać pietruszką.

 

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Z miłości do roślin - Veggieburgery
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total

Komentarze