Magiczny składnik

Przepisy

Wietnamska sauna – Zupa Pho Bo

Jeśli wcześniej pisałem o kuchni wietnamskiej (tu i tu) i o tym, że Warszawa powitała mnie nią, miałem na myśli słynną wietnamską zupę Pho. Co w tłumaczeniu na nasze oznacza zupę. Zup-Pho w Wietnamie jest wiele. Zupełnie jak menu w azjatyckiej knajpie, ich liczba kończy się na 300-którejś pozycji. Pho to, Pho tamto. Ja jednak najbardziej cenię sobie klasyczną Pho Bo, czyli aromatyczny wołowy bulion z całym mnóstwem wietnamskich ziół, których nie sposób dostać w supermarkecie.

Jeśli akurat nie traficie na gar Pho u mnie,  a będziecie w Warszawie, musicie odwiedzić słynne Toan Pho na Chmielnej 5. Knajpa ta stała się ulubionym miejscem mojego przyjaciela z rodzinnych stron – Arka, który każdy pobyt w stolicy musi uczcić miską gorącego Pho Bo właśnie stamtąd. Ciekawi mnie jak jest w innych miejscach Polski, czy można dostać wietnamskie jedzenie na dobrym poziomie? Wiem tyle, że kiedyś odwiedzę Wietnam. Jak wiecie, jestem pod wielkim wrażeniem książki Anhthony’ego Bourdaina “Świat od kuchni“, który napisał, że “nie ma nic lepszego niż miska gorącego pho”, która działa niczym wewnętrzna sauna. Szczególnie na kaca. Uwierzcie mi…

Czym jest dobre Pho Bo? To bulion, który gotowany jest na kościach wołowych z dodatkiem opiekanego imbiru, czosnku, chilli i cebuli. Podane z cienkimi paskami polędwicy, kolendrą, szczypiorkiem, wietnamską bazylią i miętą. Wszystko posypane kruszonymi orzechami arachidowymi. Orientalnego smaku doda jedna gwiazdka anyżu.

Zaraz, zaraz. Podałem właśnie przepis na słynną zupę Pho Bo? Tak, to proste, ale trzymajmy się schematu!

  • Składniki

Kości wołowe (najlepiej cielące): 1,5 kg

  • Woda źródlana: 7 litrów
  • Wołowina do wywaru: ok. 0,5 kg
  • Polędwica wołowa: ok 100 gramów na porcję
  • Imbir: 5-centymetrowa gałązka
  • Chilli: 3 papryczki
  • Czosnek: 5 ząbków
  • Cebula: 2 średnie
  • Makaron ryżowy
  • Sól, pieprz
  • Kolendra, szczypiorek, wietnamska bazylia i mięta do przybrania
  • Orzechy arachidowe: do posypania
  • Anyż: opcjonalnie

Wykonanie:

1. Kości i wołowinę na bulion umyj i włóż do dużego garnka. Zalej litrami wody (można zmniejszyć skalę w razie potrzeby). Kiedy woda się zagotuje, zbierz szumy. Następnie gotuj około godziny.

2. Po godzinie – pokrój na mniejsze części: imbir, czosnek, chilli i cebulę. Przypiecz je na suchej patelni, aż się zbrązowieją. Wrzuć do wywaru i gotuj kolejną godzinę. Jeśli masz anyż, dodaj go pod koniec.

3. Po min. 2 godzinach odcedź Pho przez sito na klarowny bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Podawaj z makaronem ryżowym, kolendrą, szczypiorkiem, pozostałymi ziołami, chilli i orzechami.

5. Na makaron połóż pokrojoną na cienkie paski wołowinę z wywaru oraz cienko krojoną surową polędwicę. Całość zalej wrzącym bulionem i udekoruj wspomnianymi dodatkami. Smacznego

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Wietnamska sauna - Zupa Pho Bo
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze