Magiczny składnik

Przepisy

Steak z miecznika na grillowanym ananasie

Przepis nie potrzebuje uzasadnienia. Broni się sam. Warto chociaż raz w życiu spróbować miecznika. Kupiłem 3 dorodne steaki z miecznika na Hali Mirowskiej. Część drogocennego składnika odkroiłem i zamroziłem na później. Powstało z niego jak do tej pory chyba moje najlepsze  risotto. Niestety zdjęć nie mam, ponieważ za szybko zjadłem…

 

  • Składniki
  • Steak z miecznika: dwa 2-centymetrowe plastry
  • Świeży ananas: cztery centymetrowe plastry
  • Kapusta pak choi: 1 główka
  • Limonka: 1 sztuka
  • Trawa cytrynowa
  • Chilli
  • Masło
  • Białe wino
  • Oliwa do smażenia
  • Sól, pieprz

1. Zaczniemy od zrobienia marynaty do steaków. Chciałem nadać mojemu miecznikowi trochę egzotycznego charakteru, dlatego zdecydowałem o zamarynowaniu go w mieszance wina, trawy cytrynowej i startej skórki z 1 limonki. Posiekaj trawę cytrynową (ja użyłem zielonych liści, które rosną u mnie na parapecie), 1 chilli,  skórkę z 1 limonki, sól, pieprz i wino. Pozostaw rybę w tej marynacie na około godzinę.

2. W tym czasie przygotuj liście kapusty pak choi. Przed podaniem najlepiej zblanszować je w gorącej wodzie przez ok. minutę i od razu przełożyć do naczynia z zimną wodą. Liście osuszyć.

3. Wykrój z ananasa 4 grube plastry.

4. Rozgrzej patelnię grillową i patelnię do smażenia miecznika. Kiedy patelnia grillowa rozgrzeje się, włóż na nią ananasa – 5 minut z każdej strony wystarczy. Ananas ma się tylko podgrzać i uzyskać piękne, złociste pręgi od rusztu.

5. Miecznika osusz papierowym ręcznikiem. Posól i popieprz z każdej strony. Smaż z każdej strony przez około 3 minuty. Zbyt wysmażony steak będzie za suchy.

6. Zdejmij rybę z patelni i wlej ok 100 ml białego wina. Wyciśnij sok z całej limonki. Do gotującego się sosu dodaj porządną łyżkę masła i pozwól by wino z sokiem odparowało w ciągu kilku minut.

7. Ułóż na talerzy pierwszą warstwę z liści kapusty pak choi. Na to połóż ananasa, a na nim steak z miecznika. Polej wszystko pysznym sosem z wina, soku z limonki i masła.

8. Opcjonalnie można usmażyć frytki jeśli porcja będzie za mała. Ja eksperymentalnie zrobiłem je z topinamburu, jednak zwykłe ziemniaczane będą równie dobre.

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Steak z miecznika na grillowanym ananasie
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total

Komentarze

  • olek

    no rzeczywiście jeżeli każdy pomyśli, że warto go spróbować bo wkrótce wyginie to na pewno od tego go przybędzie

  • TomekCzajkowski

    Przykro mi że to tak zabrzmiało. Jestem za zrównoważonymi połowami ryb i wierzę, że mój kawałek z takiego pochodził. Staram się nie kupować ryb w supermarketach i wiem, że dobra ryba, z uczciwego połowu musi swoje kosztować.