Magiczny składnik

Przepisy

Magia pieczonego buraka z kozim serem

Jakiś czas temu odkryłem, że pospolity polski burak ma więcej smacznych zastosowań niż świąteczna ćwikła z chrzanem lub barszcz ukraiński. Zwykłe warzywo podczas pieczenia koncentruje w sobie naturalną słodycz. Inaczej niż podczas gotowania – nic, co cenne, nie wypłukuje się wraz z wodą. Słodki smak buraka trzeba podkręcić solą morską i octem balsamicznym. Niewiarygodnie smaczne.

Sałatka jest niezmiernie prosta. Dodajemy krojonych w plasterki jabłek, które nabierają pięknego, czerwonego koloru. Wszystko to uszlachetnione moim ulubionym, kozim twarogiem.

  • Składniki

Sałatka z pieczonego buraka, jabłek i koziego sera.

  • Burak czerwony: 2 sztuki
  • Jabłka: 2 sztuki
  • Kozi ser do posypania
  • Świeży szpinak
  • Rucola
  • Sos: oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz
  • Kiełki do “garniszu”

 

Wykonanie:

1. Najpierw trzeba upiec buraki. Pieką się one długo, a w sałatce powinny być zimne, więc musisz zarezerwować sobie na to ok. 3 godzin albo przygotować dzień wcześniej. Buraki piecz owinięte w folię aluminiową jak ziemniaki przez około godzinę w średnio nagrzanym piekarniku.

2. Opłucz i osusz szpinak i rucolę. Ja mam specjalny młynek do wirowania płukanej sałaty i polecam zaopatrzyć się w podobny. Suche liście kładziemy na talerzach.

3. Pokrój buraki i jabłka w dosyć cienkie plastry.

4. Teraz przygotuj sos. Wlej 2 łyżki octu balsamicznego do naczynia i dodaj trochę soli. Dodaj tyle samo oliwy i pieprz. Wymieszaj dokładnie.

5. Ułóż buraki i jabłka w miły dla oka sposób. Polej wszystko sosem. Posyp rozkruszonym serem kozim i ozdób kiełkami np. lucerny. Gotowe 🙂

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka z pieczonego buraka, jabłek i koziego sera.
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total

Komentarze

  • Dziś już byś chyba nie garniszował tymi kiełkami, co?;) A burak z kozim zawsze na propsie!

    • TomekCzajkowski

      Nie obrażam się na kiełki 😉