Magiczny składnik

Przepisy

Śniadanie uświęcone wędzonym łososiem

Są ludzie, którzy nie jedzą śniadań i mogą coś przełknąć dopiero po 12:00. Choć nie zawsze mam na śniadanie czas, uwielbiam weekendowe poranki, kiedy mam go dużo, zaparzam kawę i myślę, co dobrego zjeść. Jednym z najlepszych śniadaniowych dań jest jajko po florentyńsku, które przyrządzałem w Crooked House w Windsor (tak, byłem kucharzem). Choć oryginalny przepis to bułka, jajko w koszulce, szpinak i sos holenderski, ja zamieniam sos na wędzonego łososia. Uwierzcie, trudno o lepsze połączenie smaków.

  • Składniki
  • Bułka/bagietka/ciabatta
  • Jajko: 2 sztuki
  • Świeży szpinak: 2 garści na osobę
  • Czosnek: pół ząbka
  • Wędzony łosoś do przybrania
  • Tarty parmezan (opcjonalnie)
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Rozgrzej patelnię. Polej pieczywo oliwą i podsmaż przez minutę dwie bułeczki na suchej patelni. Tosty gotowe.

2. Na gorącą patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż przez pół minuty posiekany czosnek. Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.

3. Najtrudniej przyrządzić jajka w koszulkach. Świetny sposób znalazłem tutaj. Trzeba jednak posiadać metalowe pierścienie (od biedy można je wyciąć z metalowej puszki). Ja wykorzystuję mikrofalówkę. UWAGA. Jajka mogą wybuchnąć, jeśli będą ogrzewane zbyt długo. Weź dwie małe, porcelanowe miseczki  kokilki (np. do muffinek). Do każdej wlej 3 łyżki ciepłej wody i kilka kropek octu. Wbij po jednym jajku na miseczkę. Włóż jajka do mikrofalówki (maksymalna moc). Trzymaj jajka 15 sekund, przerwij na chwilę, zobacz jak sobie radzą. Jeśli nie są gotowe, powtarzaj “sesje” po 15 sekund. Prawdopodobnie po tym pierwszym razie już będziesz wiedzieć, na co stać twoją mikrofalówkę i następnym razem przygotujesz jajka bez stresu 😉

4. Ułóż szpinak na toście, na nim jajko. Na wierzch połóż łososia i posyp opcjonalnie parmezanem. Smacznego śniadania!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Jajko po florentyńsku
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentarze