Magiczny składnik

Przepisy

Prosty przepis na Cydr jabłkowy

Wyprodukowanie w domowych warunkach cydru jest bajecznie proste. Wino praktycznie zawsze się udaje. Proces tworzenia tego napoju i odkrywania jego smaku daje dużo radości. Po pierwsze, trzeba trochę zainwestować na początku, ale sprzęt posłuży ci przez wiele lat, więc koszty rozłożą się w czasie. Nie obejdzie się bez dobrej sokowirówki (lub prasy do owoców) i butli do fermentacji.

Coś więcej o cydrze?

Co to takiego? Cydr (fr. cidre, eng. cider) to proste, musujące wino, jabłkowe, fermentowane bez dodatkowego cukru. Napój ten uzyskuje maksymalnie 7% alkoholu, przez co jest niezwykle owocowy i lekki. Świetnie znany w Europie Zachodniej, gdzie uprawia się jabłka. Poczekajcie. W Polsce też uprawia się jabłka! Nasz kraj jest 3 w rankingu wielkości produkcji tych owoców – 2,8 mln ton. Francja i Anglia są za nami! W sytuacji, kiedy Rosja nakłada embargo na polskie jabłka (w 2013 roku wyeksportowaliśmy tam ponad 800 tys. ton) powstaje pytanie, co zrobić z taką nadwyżką? Jeszcze kilka lat temu sadownicy spuściliby nos na kwintę i wysypali zbiory do rowu. Czasy się zmieniły, rynek konsumpcji alkoholu się zmienił i teraz właśnie opłaca się robić cydr. Mam nadzieję, że ta sytuacja spowoduje redukcję ceny tego trunku tak, żeby każdy mógł się do niego przekonać.

Przeczytajcie artykuł o cydrze w Polska The Times, do którego udzieliłem wypowiedzi. Czytaj >

Sytuacja jednak się poprawia. Podobnie jak lobby winiarskie kilka lat temu doprowadziło do zmiany niekorzystnego prawa dyskryminującego polskich winiarzy – lobby sadowników jabłek chce zacząć produkować cydr z naszych owoców (Forbes).

Zaczynasz robić cydr? Zobacz mój poradnik!

subskrybuj-magiczny-skladnik2

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 30 kilogramów jabłek
  • drożdże winiarskie
  • pirosiarczyn potasu
  • pożywka dodrożdży

Przepis jest bardzo prosty.

Wszystko zależy od tego jaki masz sprzęt i ile produktu. Jeśli posiadasz małą butlę 12l jak ja, potrzebne będzie ok. 25-30 kg jabłek. W sezonie to koszt 30 zł! (Polecam też zakup soku tłoczonego, który można kupić w supermarketach. Daje on bardzo dobry cydr, ale bardziej mętny). Sok przelej do butli i dodaj drożdży winiarskich (ja użyłem Fermicru ls2). Po około 2-3 tygodniach, kiedy wino się wyklaruje, przelej je do butelek (najlepsze są takie ze specjalnym korkiem krachla lub patentowe). Do każdej butelki dolej kilka łyżek syropu cukrowego (pół wody, pół cukru). Ja zrobiłem syrop z miodu spadziowego, co nadało dodatkowego koloru i smaku mojemu cydrowi (proporcje także pół na pół z wodą). Dodatkowy cukier w zamkniętej butelce naturalnie nasyca wino jabłkowe dwutlenkiem węgla. Wystarczy odczekać tydzień, dwa. Tak powstaje Cydr.

Na dnie pozostanie osad z drożdży. Można go prawie całkowicie wyeliminować używając butelek z zamknięciem patentowym. Po dolaniu cukru lub miodu odwróć butelkę do góry nogami i poczekaj aż utworzy się osad w szyjce. Następnie ostrożnie przenieś butelkę nad zlew, uważając żeby nie wzburzyć osadu. Przytrzymaj silnie zamknięcie taż żebyś miał nad nim kontrolę i otwórz delikatnie na kilka milimetrów. 2-3 sekundy i ciśnienie wyrzuci większość osadu.

Można powiedzieć, że to tyle. Proste? Proste i pyszne. Z cudem udało mi się uchować ostatnią butelkę. Obiecałem sobie, że zostawię ją na lato i otworzę, kiedy będzie gorąco. Schłodzę i podam w szampanówce. Kto dołączy? 🙂

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Prosty przepis na Cydr jabłkowy
Opublikowany
Czas przygotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 114 Review(s)
Magiczne Składniki: , , , , ,

Komentarze

Close