Magiczny składnik

Przepisy

Mały Wietnam nad Wisłą (vol. 2) – Sałatka z makaronu ryżowego

Post jest częścią cyklu 2 wpisów na temat składników wyprodukowanych na bazie mąki ryżowej. Miła odmiana od tradycyjnych sałatek. Jest to trochę taka wietnamska zupa Pho, ale bez bulionu, za to ze smażoną w woku wołowiną, z dodatkiem chrupiących warzyw, świeżego szpinaku i kiełków. Super pożywna i super zdrowa. Dostępna cały rok poza sezonem.

  • Składniki
  • Makaron ryżowy: całe opakowanie 300 -400 gramów
  • Wołowina: 200 – 300 gramów
  • Szpinak świeży: 2 – 3 garści
  • Marchewka: 1 duża
  • Groszek zielony: 200 gramów
  • Kiełki: dowolne, ilość wg uznania
  • Chilli: 1 sztuka
  • Kolendra świeża
  • Orzechy arachidowe: garść
  • Olej sezamowy: 3 łyżki
  • Limetka: pół
  • Sos rybny: 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem. Możesz przepłukać zimną wodą. Odcedź. Przełóż do miski i polej 3 łyżkami oleju sezamowego (może być inny lub oliwa). Przemieszaj dokładnie (chodzi o to, by makaron się nie kleił).

2. Przez 2 minuty blanszuj  marchewkę pokrojoną w zapałkę i groszek pokrojony w romby. Ostudź w zimnej wodzie i odcedź. Wrzuć do miski.

3. Pokrój wołowinę w cienkie paski. Rozgrzej wok lub inną patelnię do maksymalnej temperatury z kilkoma łyżkami oleju o niskim progu dymienia. Smaż przez kilka minut dolewając 2 łyżki sosu rybnego. Odsącz mięso na papierowym ręczniku i dodaj do miski.

4. Dodaj pozostałe składniki jak szpinak, kiełki i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.

5. Podawaj posypaną chilli i tłuczonymi orzechami arachidowymi.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka z makaronu ryżowego z dodatkiem smażonej wołowiny i chrupiących warzyw
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total