Magiczny składnik

Przepisy

Linguine alla Puttanesca!

Sos do makaronu (a może PASTY?) zawdzięcza swoją nazwę włoskim prostytutkom, które przyrządzały tę aromatyczną potrawę swoim klientom. Intensywny zapach smażonego czosnku i anchois miał dostarczać wodzonych za nos klientów wprost do łóżka. Przez żołądek do seksu. Jakkolwiek barwną i nieprawdopodobną wydaje się być ta legenda, danie sprawia, że z chęcią zostawiłbym swoje serce na łonie matki Italii!

O przepisie pierwszy raz usłyszałem oglądając program Jamiego Olivera “Jamie w domu”. Facet zorganizował sobie ogrodową kuchnię i gotuje z produktów dostępnych prosto z krzaka. Od tamtej pory puttanesca skradła moje kubki smakowe i jest w moim domu (szumnie powiedziane) istnym klasykiem. Sos posiada wiele wariantów, ale jego podstawą są pomidory i ryby konserwowe, które są tematem tego przepisu. Nie wyobrażacie sobie jakim dobrym połączeniem są pomidory, anchois, czosnek i makaron. Można podawać klasycznie ze spaghetti czy linguine, ale ja wykorzystałem takie fantazyjne muszelki “capunti”, które przypominają mi… no właśnie 🙂

  • Składniki
  • Pomidory z puszki: 2 puszki
  • Makaron linguine: całe opakowanie
  • Anchois: 6 filecików
  • Tuńczyk w oleju: 1 puszka
  • Cebula: 1 średnia
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Oliwki czarne: garść
  • Kapary: 2 łyżki
  • Parmezan lub Grana Padano: starty do posypania
  • Natka pietruszki: garść
  • Chilli: 1 sztuka
  • Szczypiorek: do posypania
  • Oliwa do smażenia
  • Sól, pieprz
  • Tabasco do smaku

Wykonanie:

1. Kiedy woda na makaron zaczyna się gotować, rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką oliwy z tuńczyka. Wrzuć makaron do osolonej wody. Na patelnię z kolei wrzuć cebulę, chilli, anchois, oliwki i kapary. Podsmażaj przez 3 minuty. Następnie dodaj czosnek i po 30 sekundach pomidory z 2 puszek i tuńczyka. Przemieszaj od niechcenia i pozostaw do zagotowania.

2. Ugotowany makaron przełóż bezpośrednio na patelnię, dodaj natkę pietruszki i gotuj mieszając jeszcze przez minutę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos z makaronem przełóż bezpośrednio na talerze. Posyp parmezanem i szczypiorkiem (lub pietruszką). Możesz skropić tabasco, które świetnie  komponuje się z całym daniem.

Tutaj znajdziecie ciekawy przepis video, jednak po włosku 🙂

Makron puttanesca-1 Makron puttanesca-2 Makron puttanesca-3 Makron puttanesca-5

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Linguine alla Puttanesca
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • Maciek

    Ładne fotki bardzo. Jakie anchovies polecasz? Ja ostatnio kupiłem jakieś marynarskie czy inne tanie i musiałem gościom podstępem wciskać bo było ochydne.

    • TomekCzajkowski

      Z tego co pamiętam to kupiłem całkiem tanio mały słoik w Piccola Italia & Mediterraneo na Emilii Platter, ale nie pamiętam już marki. Dobre były też takie w płaskiej puszcze zwinięte w ruloniki. Na nowych zdjęciach nie dałem akurat już tuńczyka z puszki, więc sos tylko lekko jechał rybą 😉