Magiczny składnik

Przepisy

Stek z anrtykotu z sosem Porto-Balsamico

Absolutny klasyk, czyli kawałek smażonej wołowiny. Po mięso pojechałem tradycyjnie na Halę Mirowską. Po kilku minutach szukania polędwicy wołowej (po 14:00 prawie wszystko jest już wykupione) trafiłem do pawilonu 109, gdzie poznałem sympatyczne małżeństwo “rzeźników”. Doceniam ludzi, którzy wiedzą, co sprzedają i potrafią rozmawiać o jedzeniu. Kupiłem u nich kilka plastrów świeżej polędwicy. W sąsiednim pawilonie kupiłem testowo plaster rostbefu, by porównać przydatność tego mięsa na steka.

Nie będzie to post typu “jak przygotować idealnego steka”, ponieważ nie mam jeszcze takiego doświadczenia, by się z tym obnosić. Moim absolutnym guru w kwestii idealnych steków jest Gordon i tutaj możecie obejrzeć jak on to robi. Ciekawie pisze też Dorota, od której dowiecie się jakie mięso najlepiej nadaje się do smażenia i jak odpowiednio wysmażyć steka. Będę się jednak trzymał techniki Ramsey’a. Przewracam kilka razy, dodaję masła, czosnku i ziół. Wykończenie dania, choć to do mnie niepodobne, będzie bardziej wyrafinowane. Kiedy mięso będzie odpoczywało, zdeglasuję wszystkie smaki, jakie pozostały na patelni po smażeniu. Dodaję kieliszek słodkiego porto i kieliszek figowego octu balsamicznego. Podaję z domowymi frytkami. Czy może być coś lepszego?

 

  • Składniki
  • Polędwica wołowa: 2 plastry (2-3 cm grubości)
  • Ziemniaki: 400 gramów (typu A/B)
  • Porto: 1 kieliszek
  • Ocet balsamiczny: 1 kieliszek
  • Rucola
  • Sól morska i pieprz
  • Olej
  • Czosnek
  • Rozmaryn
  • Masło

Wykonanie:

1. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej. Umyj je dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop oliwą, posyp solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Obierz 4 ząbki czosnku i przekrój w połowie. Oberwij dwie gałązki rozmarynu.

2. Ziemniaki należy pokroić w równe słupki. Mogą być w skorupce, ale wtedy trzeba je bardzo dokładnie wyszorować. Opłucz ziemniaki w zimnej wodzie i osusz na papierowym ręczniku. Rozgrzej olej (ja używam oleju ryżowego, ponieważ ma wysoki próg dymienia i idealnie nadaje się do głębokiego smażenia). Kiedy olej będzie już gotowy, odpal patelnię z 3-4 łyżkami oleju.

4. Włóż frytki do oleju i w tym samym czasie połóż mięso na gorącej patelni. Powinno skwierczeć. Lubię steki średnio wysmażone, więc będę je smażył po 3 minuty z każdej strony, czyli przewrócę każdy kawałek co minutę 6 razy. Po pierwszym przerzuceniu na patelnię dodaj czosnek, a jednym ząbkiem posmaruj każdą stronę steka. Wetrzyj też rozmaryn jak szczoteczką, później pozwól mu smażyć się razem ze stekiem. Około 4 minuty smażenia dodaj 2 łyżki masła i staraj się polewać mięso gorącym tłuszczem. Po ok. 6-8 minutach steki powinny być gotowe. Odłóż je w ciepłe miejsce, by odpoczęły. W tym momencie frytki powinny się już rumienić. Wyciągnij je i odsącz na papierze.

5. Usuń wszystko z patelni. Zostaw tylko minimalną ilość tłuszczu. Na skwierczącą patelnię wlej po kieliszku porto i octu balsamicznego. Pomieszaj i czekaj, aż sos zgęstnieje. Na talerz połóż garść rukoli, steka przekrj pod kątem i ułóż na rukoli. Dodaj frytki. Kiedy sos będzie gotowy, polej mięso. Voilà

6. À propos. Steki z rostbefu to porażka. Mięso za twarde, nie polecam. Może krówka była za stara?

 

Foto: Adrian Kielich, mokra robota (zmywanie): Julita Chodzyńska

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Stek z anrtykotu z sosem Porto-Balsamico
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total

Komentarze