Magiczny składnik

Przepisy

Cytrynowy smak soczystego burgera

Co ma wspólnego cytryna z mieloną wołowiną? Nie wiem, ale będziecie zachwyceni świeżym smakiem tego burgera. Musicie wiedzieć, że wołowina to moje ulubione czerwone mięso, a najlepsze danie z tego składnika to stek, burger i gulasz… Mmmmmniam!

OK, pierwszy składnik, czyli wołowina. Nie zrobisz klasycznego burgera z wieprzowiny. Nie dodawaj bułki. Im mniej tym lepiej. Najlepiej kupić kilka małych kawałków różnego rodzaju mięsa i własnoręcznie (robotem) posiekać jak na tatar. Będzie idealnie! Ja kupiłem gotowy produkt w Piotr i Paweł od Olewnika. Mięso tego producenta miało mniej tłuszczu od reszty, czyli więcej mięsa w mięsie. Wybieraj czerwone mięso, a nie białe. Tajemnicą mojego przepisu jest lekko cytrynowy, kwaskowy smak, który uzyskuję przez dodanie jednej łyżeczki startej skórki z cytryny i wyciśnięcie 1/3 jej soku.

Po drugie – bułka. Oczywiście możesz kupić bielutką bułkę (American Style) w supermarkecie, ale czy nie lepiej się zabawić? Tak! Szczęśliwcy, którym dane było chrupać pieczywo dodawane do burgerów w stołecznym Warburger wiedzą, o czym mówię. Maślana, chrupiąca z zewnątrz, a w środku miękka. Doświadczenie godne smaku dobrego mojito w upalny wieczór. Do rzeczy. Na pieczeniu się nie znam i zostawiam je płci, która wie, że tiramisu robi się z serka mascarpone. Ciasto drożdżowe jest jednak wyjątkiem, ponieważ często robię pizzę (ale o tym kiedy indziej), więc bułki powinny się udać. Jak widać na zdjęciach pieczenie zakończyło się sukcesem, a moje bułki z siostrami ze sklepu nie mają nic wspólnego. Wyszły cięższe, mięsiste, maślane.

Dodatki. Tu jest miejsce na Twoją inwencję. Mogę Ci powiedzieć, że mój klasyczny burger poza wołowiną i bułką będzie składał się z sera cheddar, pomidorów, czerwonej cebuli i chrupiącego bekonu, ale Ty możesz dodać sałatę, avocado, grzyby, brie czy korniszony. To już zależy od Ciebie. Za każdym razem może być inaczej. I to jest piękne!

  • Składniki

Cytrynowy burger wołowy:

  • Mielona wołowina: 500g
  • Skórka z cytryny: 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny: z 1/3 owocu
  • Mielona kolendra: 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki: garść
  • Mielony pieprz: 1 łyżeczka
  • Sól morska: kilka szczypt

Dodatki:

  • Żółty ser
  • Czerwona cebula
  • Szpinak
  • Bekon
  • Chilli
  • Pomidor
  • Musztarda
  • Ketchup

Bułki (4) sztuki:

  • Mąka pszenna Typ 500: 300 g
  • Mąka pszenna razowa Typ 2000: 50 g
  • Drożdże: 1/3 kostki
  • Jajko: 1
  • Masło: 5 łyżek
  • Mleko: ok. 150 ml
  • Cukier: 1 łyżeczka
  • Sól: pół łyżeczki
  • Sezam

Wykonanie:

1. Jeśli masz półtorej godziny, zacznij od upieczenia bułek. Jeśli masz pół godziny, kup ulubione bułki, tortille lub pitę. Zacznij od rozrobienia drożdży. Do kubka wlej połowę ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 2 łyżeczki mąki. Wymieszaj widelcem i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut. W tym czasie roztop masło i przesiej mąkę do miski. Mąkę trzeba posolić. Kiedy drożdże w kubku urosną, przelej je do miski z mąką, wbij jajko i wlej roztopione masło. Rozmieszaj łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. W razie potrzeby dodaj pozostałe mleko. Jeśli robisz ciasto drożdżowe większe znaczenie od proporcji składników ma konsystencja ciasta. Jeśli będzie naturalnie odchodziło od miski, przenieś je na stół i wyrabiaj od 5 do 10 minut. Dobrze wyrobioną kulkę przełóż z powrotem do miski i pozwól wyrosnąć ok. 45 minut w ciepłymi miejscu. Później podziel nożem na małe kulki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszcz bułki, by miały odpowiednią wielkość. Daj im jeszcze wyrosnąć przez 10 minut. W tym czasie możesz je posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać sezamem. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz ok. 15-20 minut aż się przyrumienią. Bułki gotowe.

2. Kiedy bułki są w piecu, zabierz się za przygotowanie mięsa. Ważne, aby miało temperaturę pokojową. Przełóż mięso do miski. Wbij jajko, sok z cytryny, wsyp kolendrę, pietruszkę (opcjonalnie) i skórkę z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj ręką. Uformuj dwa duże, okrągłe burgery grubości ok. 2 cm. Teraz rozgrzej patelnię z olejem roślinnym. Sprawdź, czy jest gorąca, wrzucając kawałek mięsa. Jeśli skwierczy jest OK. Połóż mięso na patelni i smaż z każdej strony od 3 do 5 minut. Na patelnię dodaj boczek i pozwól mu usmażyć się na chrupko. W tym momencie możesz doprawić burgery solą i pieprzem. Odstaw usmażone na bok, niech “dojdą”.

3. W tym czasie przygotuj dodatki. Rozkrojoną bułkę możesz tostować chwilę, by stała się ciepła i chrupka. Złóż wszystko razem, dodaj musztardy i ketchup i voilà! Nie zapomnij później pobiegać 🙂

Cytrynowy burger gif

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Cytrynowy burger wołowy
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Komentarze